Natuur-Cultuur

 

Ontdek de veelzijdige omgeving van Noord-Limburg.

Als je denkt dat je alles gezien hebt, zul je voor verrassingen komen te staan in Noord-Limburg. Elk dorp en elke stad heeft wel een bezienswaardigheid zoals een bijzonder kapelletje, een prachtig mozaïek plein of musea die de dorpshistorie vertellen. Deze bezienswaardigheden zijn goed te combineren met een fietstocht.

Het landschap in deze regio is dankzij de bossen, de stuwwallen, de akkers, de beekdalen, de heide en de maasduinen altijd afwisselend. Lange afstand paden, zoals het Pieterpad, het Peellandpad en De Maasduinen route, maar ook rondwandelingen doorkruisen verschillende landschappen en nationale parken.

Via de site van de VVV www.liefdevoorlimburg.nl/omgeving  krijgt u een goed beeld van de omgeving en wat deze aan natuurschoon en cultuur te bieden heeft. Ons B en B bevat de benodigde wandel en fietsroutes.

Ongerepte Natuur.

Boven aan de top 5 van wildste natuurgebieden staat het rivier gebied De Gelders Poort bij Nijmegen met o.a. de Millingerwaard, Groenlanden en Stadswaard. Er komen nog geen wolven of bruine beren voor maar in het dynamisch rivierlandschap zonder paden, kun je zomaar op een kudde galloway ’s of konink paarden stuiten. In de winter vormt de dijk langs de Waal een prachtige tribune om de overwinterende ganzen te bekijken. Het zijn er meer dan 150.000! En de witte schilfertjes die op het water drijven, zijn dat geen stukjes boombast.. de restanten van een bevermaal?

De site van www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/geldersepoort beschrijft het ontstaan van dit gebied uitstekend! Nu, in de herfst en winter, is het kaplaarzen seizoen!

Een ander pareltje onder de natuurgebieden in Nederland is De Bruuk bij Groesbeek. Bijzonder omdat er vele plantensoorten groeien die elders verdwenen zijn door ontginning, verdroging of overbemesting. Het 100 ha groot gebied wordt gekenmerkt door een afwisseling van hooimoerassen, waaronder de beschermde blauwgraslanden, struwelen, houtwallen en natte bossen. In juni staan de graslanden vol met orchideeen!

www.wandeleningroesbeek.nl biedt prachtige wandelingen aan naar de Bruuk en ook rondom het dorp Groesbeek.

In Berg en Dal en Beek-Ubbergen is het bij Hoog en Laag genieten. In dit gebied kunt u uw hart ophalen tussen de talrijke watergebieden, de holle wegen beschaduwd door grillige beuken, de bosboomgaarden, welke fraai zijn door de combinatie met de hoogteverschillen en de vele vergezichten. Prachtig vind ik zelf De Duivelsberg, Het Heerlijkheid Beek en de Ooypolder.

Voor tips kijk op www.toerisme-ubbergen.nl  link wandelen en fietsen en bijzonder veel natuur. Voor de N70 route is een goede conditie vereist.

Met nog een klein stukje te gaan op deze website pagina, kan ik ook van harte de Hatertse Vennen aanbevelen, het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek, de Liberation route, mijn paard en wagen tochten, een potterbakkers workshop bij de Jacobsladder..en nog zoveel mooie andere cultuur historische plekjes die ik de moeite waard vind om te bezoeken. Teveel om hier te vermelden Op www.martinustoren.nl kunt u kiezen wat u het meeste aanspreekt.

In overleg kan ik met je/ jullie  op pad gaan en gids zijn.

Theo en ik hopen van harte dat er na afloop van uw verblijf gezegd kan worden  “We hebben al een hoop gezien en meegemaakt echter de omgeving Noord Limburg en de gastvrijheid van B en B bij T en T heeft ons aangenaam verrast ! ”